Over Makan Patita

Reserveren

Wilt u er zeker van zijn om ongestoord van onze ruimte gebruik te maken? Bel 073 6432106 of mail naar info@makanpatita.nl

De Molukse keuken

Een stukje geschiedenis
De Molukse eilanden herbergen een overvloed aan specerijen, zoals nootmuskaat, foelie en kruidnagel. Tijdens de gouden eeuw is volop handel gedreven en geld verdiend (VOC) door onderdrukking en uitbuiting van de Molukse bevolking. Desondanks bleven de Molukkers, ook wel Ambonezen genoemd (inwoners van de stad Ambon)  trouw aan hun blanke overheerser (‘toean besar’). Veel mannen traden in dienst van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en vochten mee aan Nederlandse zijde tijdens de tweede wereldoorlog.

'Statenloos'
De Molukse bevolkingsgroep is al meer dan 60 jaar lang woonachtig in verschillende gemeenten in Nederland. Op dienstbevel werden Molukse militairen en hun gezinnen in de jaren 50 van de vorige eeuw naar Nederland getransporteerd. Het verblijf zou tijdelijk zijn. Bij aankomst in Nederland werd hen de militaire status direct ontnomen en was men ‘statenloos’.

Authentieke gerechten
Vele gezinnen bracht men onder in (oud)concentratiekampen, waar het eten uit de centrale keuken niet de smaak had die men gewend was. In de latere woonoorden kon men uiteindelijk in de eigen keuken de authentieke kruiden en specerijen toevoegen aan de gerechten.

Makan Patita
Onze inspiratiebron voor de Makan Patita gerechten is de Molukse keuken waarin de smaak van specerijen en kruiden de boventoon voert. Door gebruik te maken van deze ingrediënten krijgen onze gerechten hun typisch Molukse smaak. De moderne bereidingswijze ervan doet daar zeker niet aan af. Oost ontmoet West.

Onderstaand filmpje laat het persoonlijke verhaal zien van Johnny Manuhutu over de aankomst van Molukkers in Nederland (jaren 50 vorige eeuw).

© 2021 MakanPatita.nl | Alle rechten voorbehouden | Website: SWiF